Skip to main content

Voorstellen Hans Langendijk

‍Beste leden van de NVRO,

Graag zou ik jullie mijn motivatie om voorzitter van de NVRO te zijn willen toelichten.

In de eerste plaats ben ik er trots op deel uit te mogen maken van de NVRO. Nederland is wereldwijd een van de toplanden binnen de radiotherapie. We spelen internationaal een vooraanstaande rol, we zijn innovatief (bijvoorbeeld ontwikkeling van MR-LINAC) en we zijn ook goed georganiseerd met een steeds grotere rol van de platforms die een belangrijke bijdrage leveren aan tumorspecifieke richtlijnontwikkeling en daarmee aan het verbeteren van de kwaliteit van radiotherapeutische zorg. 

De komende jaren liggen er echter ook belangrijke uitdagingen binnen de radiotherapie die ons allemaal gaan raken.
• Er is een toenemende wens vanuit de maatschappij om kwaliteit van zorg inzichtelijk en transparant te maken wat tegelijk kan leiden tot meer administratie en een hogere registratielast. We worden bijvoorbeeld steeds gevraagd deel te nemen in grote landelijke projecten zoals uitkomstgerichte zorg. Hoe daarin de juiste balans te vinden?
 • Hoe zorgen we er met z’n allen voor dat nieuwe technologie op een goede manier geïntroduceerd kan worden zodat zoveel mogelijk patiënten daar op een goede manier van kunnen profiteren. En daarmee doel ik niet alleen maar op de introductie van protonen, maar ook op de introductie en de beschikbaarheid van andere technieken zoals MR-LINAC, gamma-knife, brachytherapie en in de toekomst wellicht ook FLASH. Voor zorgverzekeraars en overheden wordt het echter steeds minder vanzelfsprekend om hiervoor ook de middelen beschikbaar te stellen en het is voor onze beroepsgroep van essentieel belang hierin een goede strategie te gaan volgen.
• Participatie van patiënten zal een steeds belangrijker rol gaan spelen bij bepalen van beleid binnen de gezondheidzorg en ik vind het belangrijk ook patiënten hierin ook nauwer te betrekken. De vraag is op welke wijze wij hieraan als beroepsvereniging vorm kunnen geven.
• Hoe gaan we er voor zorgen dat jonge radiotherapeut-oncologen die hun opleiding hebben afgerond een passende baan kunnen krijgen.
• Hoe kan worden geborgd dat er voldoende mensen beschikbaar zijn en blijven (bv. Laboranten en klinisch fysici) zodat we ons vakgebied op een goede manier kunnen blijven uitvoeren, de continuïteit van zorg kunnen waarborgen en tegelijk ook innovatief kunnen blijven. In dit kader is het ook van belang nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van nieuwe beroepen (bv. klinisch technoloog, PA, biomedisch technoloog) goed te monitoren en te kijken op welke wijze die op een goede wijze kunnen worden benut.
• Hoe gaan we ervoor zorgen dat onze vereniging al deze uitdagingen op een goed manier kan aangaan. We zien dat het steeds moeilijker wordt om mensen enthousiast te maken voor bestuurlijke en andere functies binnen de beroepsgroep. Ik hoop dat ik mensen enthousiast kan maken om een bijdrage te leveren. Dat is niet alleen van belang voor ons allemaal, maar kan ook zeer een boeiende, leuke en leerzaam ervaring zijn die kan bijdragen aan persoonlijke groei.

Ik zie mijn rol als voorzitter vooral om er voor te zorgen dat wij de uitdagingen waarvoor we de komende jaren staan op een goede manier met elkaar gaan oppakken en mijn intentie is om daarin vooral verbindend te zijn. Ik kijk er naar uit om deze taken voortvarend op te pakken en jullie kunnen van mij verwachten dat ik dit met veel inzet en enthousiasme zal gaan doen. 

Hartelijke groet, 
Hans Langendijk