Skip to main content

Start batch 2 Uitkomstgerichte Zorg

Het programma Uitkomstgerichte Zorg is vastgesteld in het hoofdlijnenakkoord 2019. Dit houdt in dat alle relevante partijen (o.a. VWS, NVZ/NFU, Zorgverzekeraars, FMS, Patiëntenfederatie) zich hiervoor zullen inzetten.

Kort samengevat zullen aan het einde van de dit programma (eind 2022) voor 50% van de zorglast uitkomsten inzichtelijk gemaakt moeten zijn. Er is een lijst met aandoeningen opgesteld die de meeste zorglast opleveren. Voor wat betreft de oncologie zijn dat onder andere de big four. Naast uitkomstinformatie moet ook helder worden welke beslismomenten hiertoe leiden.

Afgelopen september is de eerste ‘batch’ met aandoeningen, waaronder pancreascarcinoom, gestart. Dr. Geertjan van Tienhoven participeert in deze werkgroep namens de NVRO op voordracht van de LPRGE.
Nu start de tweede ‘batch’ aandoeningen, dat zijn: prostaatcarcinoom, niercelcarcinoom en mammacarcinoom. Op voordracht van de LPRU zijn door de NVRO hiervoor respectievelijk dr. Karel Hinnen en dr. Ben Vanneste gemandateerd. Op voordracht van de LPRM zijn door de NVRO Enja Bantema en Hanneke Martinussen gemandateerd voor de werkgroep mammacarcinoom.