Skip to main content

Een bericht namens het bestuur m.b.t. het GRISPA-onderzoek

De Nederlandse Associatie Physician Assistants (NAPA) heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar de doelmatigheid en effectiviteit van een zelfstandige bevoegdheid voor ‘het gebruik van radioactieve stoffen en ioniserende straling’ voor physician assistants (PA).

De NAPA gebruikt dit onderzoek ter ondersteuning van de besluitvorming omtrent een eventuele procedure rondom het verkrijgen van een zelfstandige bevoegdheid voor deze voorbehouden handeling door de PA in de Wet BIG.

De onderzoeksgroep van prof. dr. Vrijhoef uit het MUMC+ voert dit onderzoek uit.
Er is een klankbordgroep ingesteld met daarin de onderzoekers, bestuursleden van de NAPA en vertegenwoordigers van de besturen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, Nederlandse Vereniging voor Radiologie, Nederlandse Vereniging voor Klinisch Fysica en Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie. De klankbordgroep heeft een adviserende taak met betrekking tot het onderzoek.

De vertegenwoordigers van de wetenschappelijke verenigingen hebben in december 2020 gezamenlijk een brief geschreven aan het bestuur van de NAPA waarin zorgen geuit zijn over de uitvoering van het onderzoek. De gekozen onderzoeksopzet sluit niet aan bij de huidige praktijk en wet- en regelgeving en draagt slechts zeer beperkt bij aan de onderzoeksvraag.

De onderzoekgroep heeft er voor gekozen om vragenlijsten in te zetten als belangrijkste meetinstrument om de vraag over doelmatigheid en effectiviteit te beantwoorden. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het te betwisten of enkel de inzet van vragenlijsten deze vraag kan beantwoorden. Daarnaast worden de respondenten geselecteerd door PA’s zelf. Zij leveren de respondenten (zowel artsen als patiënten) aan.

Het ontbreken van de aansluiting bij de praktijk en wet- en regelgeving en de gekozen onderzoeksopzet bieden niet voldoende onderbouwing om iets te zeggen over de doelmatigheid en effectiviteit van het toekennen van een zelfstandige bevoegdheid voor de voorbehouden handeling.
Er zal daarom eerst nader overleg met de onderzoeksgroep moeten plaatsvinden. Zij zijn daartoe ook uitgenodigd.

Intussen kunnen individuele leden van de NVRO worden uitgenodigd voor een interview door de onderzoekers. Wij willen u daarom graag informeren over bovenstaande stand van zaken en vragen om het interview vooralsnog (als u wilt deelnemen) op persoonlijke titel te laten plaatsvinden en uitdrukkelijk niet namens de NVRO (zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan).

Mocht de onderzoeksopzet gewijzigd worden aan de hand van het overleg wat hierover gaat plaatsvinden, zullen we u opnieuw berichten.

Manouk Olofsen,
Namens bestuur NVRO