Skip to main content

Update DBC wijzigingsverzoek betreffende online adaptieve radiotherapie

In juni 2020 is, na goedkeuring in de ALV van 5-6-2020, een DBC-wijzigingsverzoek bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) ingediend. In dit wijzigingsverzoek werd gevraagd om 2 nieuwe vertakkingen te creëren bovenin de DBC-boom (tussen de U7 (intra-operatieve RTH) en de U6 (stereotactische RTH)).

De eerste vertakking was: dagelijkse online adaptieve radiotherapie ja-neen. Zo ja, volgde een tweede splitsing: CT- of MRI geleid. Dit zou dan uiteindelijk leiden naar 2 nieuwe zorgproducten, te weten A10: dagelijkse online adaptieve CT-geleide radiotherapie, en A11: dagelijkse online adaptieve MRI-geleide radiotherapie.

In het najaar van 2020 is dit wijzigingsverzoek, na consultatie van Zorginsituut Nederland (ZiN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN), door de NZA afgewezen op een aantal gronden:
- voor de meerkosten van online adaptieve radiotherapie is nog onvoldoende bewijs;
- ZiN zegt dat er geen richtlijn is ontwikkeld voor online adaptieve radiotherapie, en dat hierdoor onvoldoende vast staat of online adaptieve radiotherapie voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk.

De Commissie voor Beroepsaangelegenheden (CvB), in samenspraak/samenwerking met het NVRO bestuur, gaat in overleg met de stakeholders (ZiN, ZN) om vervolgstappen uit te zetten. Wij brengen u hiervan te zijner tijd op de hoogte.