Skip to main content

Uitnodiging aandragen experts - Werkgroep AI

Namens de Federatie Medisch Specialisten nodigen wij u bij interesse uit om deel te nemen aan de Werkgroep AI.

Artificiële intelligentie (AI) wordt in toenemende mate ingezet in de medisch specialistische zorg. De Federatie vindt het belangrijk dat medisch specialisten betrokken zijn bij de ontwikkeling en toepassing van deze technologie en heeft daarom besloten een Werkgroep Artificiële Intelligentie in te stellen. Via deze weg nodigen wij de wetenschappelijke verenigingen uit om experts aan te dragen om deel te nemen aan de Werkgroep AI.

Opdracht Werkgroep Artificiële Intelligentie
De werkgroep heeft als opdracht te onderzoeken op welke onderdelen binnen het thema AI beleidsbeïnvloeding en een actieve inzet van de Federatie gewenst is en op welke wijze we dit het beste kunnen organiseren. Het uitgangspunt hierbij is het waarborgen dat AI-toepassingen worden verrijkt met inzichten vanuit de werkvloer. De werkgroep wordt gevraagd over de volgende thema’s te adviseren:
•   inzicht waar AI (vanuit perspectief van specialist) het meest gewenst is;
•   actieve kennisdeling, met aandacht voor AI in (bij)scholing opleiding;
•   inzicht in het proces - van ontwikkeling tot en met toepassing – van AI en de rol van de medisch specialist;
•   transparantie over de werking van toepassingen en onderliggende data(bronnen);
•   dialoog over ethische vraagstukken rond de inzet van AI.

Samenstelling & tijdsinspanning
De werkgroep zal bestaan uit circa 8-12 vertegenwoordigers van verschillende wetenschappelijke verenigingen met expertise op het gebied van artificial intelligence. Er zal hierbij oog zijn voor zowel beeldvormende als datagerichte toepassingen van AI. De werkgroep zal naar verwachting 4 tot 6 keer bijeen komen. De werkgroep wordt verzocht om maart 2022 een advies op te leveren aan het bestuur van de Federatie.

Aanmelding
Wetenschappelijke verenigingen worden verzocht om medisch specialisten aan te dragen voor de werkgroep. De aanmeldingen dienen uiterlijk tot 1 juli 2021 te worden gestuurd aan . Voor meer informatie of vragen kunnen verenigingen terecht bij Stefan Visscher (06-11453329) of Klaas Gommers (06-30338451).